вторник, 1 април 2014 г.

Уеб дизайн и графичен дизайн

Уеб дизайн и графичен дизайн 
Днес навсякъде, където попаднем в интернет, ни заливат реклами, приканващи ни да направим първата крачка към присъствието си в интернет. Реклами, които използват фразата "Уеб дизайн" навсякъде - мигаща, светеща, появяваща се изненадващо отстрани.

Но какво е Уеб дизайн? Дали обикновения потребител знае и разбира значението на тази дума?

В общия случай под уеб дизайн се разбира цялостното уеб решение, което се изготвя. В него се включва графичният дизайн, софтуерните разработки, мултимедията - всичко. Това обаче е едно тълкуване на тези две вълшебни думички.

Нека разделим двете другарчета и да размислим какво е значението на всяко от тях. Уеб е интернет, виртуалната мрежа, необятното пространство. Новата страна на неограничените възможности. Уеб или още интернет, се състои от известен брой (не и на мен) сървъри на които има известен брой (пак не го знам) сайтове. Тези сайтове се състоят от софтуер, който ги кара да мигат, да се въртят, да скролират, да изчезват и пак да се появяват неочаквано изотзад, и от графична част, която е видима за потребителя и е израз на мисленето на нейния създател. Точно тази част е графичният дизайн на сайта.

Този дизайн в повечето случаи не може да бъде наречен точно дизайн, но е прието да се нарича така. За да бъде един дизайн истински и да заслужава да се нарече гордо ДИЗАЙН, той трябва да гали сетивата, трябва да предизвиква чувства, да носи радост или тъга, да насочва потребителя, да го напътства като търпелив учител. Да му разкрива постепено тайните на сайта.

В повечето случаи обаче дизайнът служи за:

    просто графична обвивка на съдържанието
    изразяване на некомпетентността на създателя си
    изтръгване на очите на посетителите с ярко зелени букви на ярко жълт фон
    предизвикване на чувства у посетителя, сякаш е злоупотребил преди час с 2 литра метилов спирт
    убиване на всичко детско у наблюдателя
    показване на оригинални извратени начини за композиция на сайтове.

Тези цели са благородни, признавам, но не мисля, че това е най-важното...

Лекомисленото използване на думите Уеб и дизайн заедно, води до тежки последици за здравето на много хора. Затова призовавам горещо, не се подлъгвайте. Дизайна не е играчка! В ръцете на некомпетентни хора може да бъде опасен! В днешните динамични пазарни условия развитието на конкуренцията във всички дялове на икономиката е от изключителна важност за всяка фирма да спечели и запази доверието на клиентите, да разшири пазарния си дял, да завладее нови пазари.

Всяка фирма се познава по нейното име. Нейните стоки или услуги са брандирани с това име под формата на търговска марка. Именно търговската марка на всяка фирма е нейното средство за постигане на индивидуалност сред морето от подобни продукти или услуги.

Търговската марка може да бъде лого, слоган или дизайн, асоцииран с дадена фирма. При наличие на добра марка, фирмата много по-лесно се интегрира на пазара и печели клиенти. За благополучието на фирмата не е достатъчно, разбира се, тя да бъде снабдена с уникална и добре изработена марка. Фирмата трябва да произвежда и продукт, който да има своите отличителни черти, и по нищо да не отстъпва на конкурентните такива. Но марката е едно от най-важните неща, спомагащи за отличаване на продуктите на дадена фирма пред тези на останалите.

Когато един потребител влезе в магазин, той иска да си купи кашкавал. Отива на мястото, където се продава кашкавал и вижда в хладилната витрина няколко различни вида кашкавал в различни форми, опаковки и разфасовки. За избора му няма значение съдържанието на продукта, тъй като той няма как да го опита. Значение обаче има търговската марка на опаковката. По нея потребителят се ориентира, нея той запомня и после се насочва пак към същия, опитан и харесан вече продукт.

Следователно търговската марка трябва да бъде:

    Лесна за произношение
    Лесно запомняща се
    Лесно разпознаваема
    Привличаща внимание
    Подсказваща изгодите на клиента от продукта (пример - EasyPay)
    Патентована.

Според изследвания, една запомняща се, простичка, но ефектна марка (лого) би могла да издигне един продукт и да го затвърди на пазара, като в сила е и обратното – при един и същ продукт фирмата с по-слаба марка без индивидуалност и стил ще реализира значително по-ниски доходи.

Марката означава качество. Клиентът очаква от марката това, което подсказва дизайнът на логото. Ако този дизайн е необмислен, нахвърлян набързо, непрофесионален и композиционно неправилен, то клиентът би погледнал на продукта както на гнила ябълка. Самата визия на продукта, съчетана с неговата марка, продава.

След като клиента вече е опитал качествата на даден продукт, отново ролята на марката е да бъде запомняща се, за да може клиентът лесно и без усилия да намери този продукт сред конкурентните такива.

Вече споменах, че марката - това е лого, име, слоган или някакъв дизайн елемент. Да вземем например по-известни лога като това на Coca-cola, Hewlet Packard, IBM, Nokia, Nike. Общото между тях е простотата, лесното запомняне, липсата на "красотички" като градиенти или изобщо немислимото ползване на клипарт за създаването им.

За да бъде едно лого наистина добро, при изработването му трябва:

    да се избягват градиенти (градиентите не излизат при изрязване от фолио за облепяне на табели и витрини)
    да се използват малко цветове (в общия случай повече от 3 цвята са ненужно затормозяване за наблюдателя)
    да се прави векторно (за да може да се увеличава и намалява без загуба на качеството)
    да се избягва слагане на лице на жив човек като символ
    да се прави така, че да може да се разпознава както на дребни сувенири, така и на големи билборди, без да се губи от въздействието.

Добрата марка, и в частност лого, са от критична важност за фирмения успех. Пазара не търпи аматьори, а професионалното лого е лицето на една фирма, подсказващо професионализъм в работата й, както и качеството на продуктите й.

Няма коментари:

Публикуване на коментар